Boec ® | dé partner in finance voor ondernemers

076-3690174

Boventallig / bovenformatief

Bovenformatief (of boventallig) impliceert dat een werknemer boven de vastgestelde formatie (aantal FTE) van de nieuwe organisatie na reorganisatie zit. 

Boventallige werknemers moeten afvloeien of kunnen (bij een veranderfunctie) solliciteren op een nieuwe functie. Boventalligheid kan meerdere oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een reorganisatie, waarna er meer werknemers dan functies overblijven.

Formatie

De formatie geeft het aantal FTE aan. Boven formatief betekent dat u boven de formatie zit en moet afvloeien of (bij een veranderfunctie) kunt solliciteren op een nieuwe functie.

Iedere functie in de organisatie krijgt een bepaalde status toebedeeld. Deze status kan bestaan uit een blijffunctie, veranderfunctie, krimpfunctie of verdwijnfunctie. Enkel wanneer een functie een blijffunctie betreft, kan de werknemer niet boventallig worden verklaard. Boventalligheid bij een veranderfunctie, krimpfunctie of verdwijnfunctie is niet te voorkomen.

Afspiegelingsbeginsel

Veelal wordt bij het boventallig verklaren gebruikgemaakt van het afspiegelingsbeginsel. Dit beginsel zorgt ervoor dat de leeftijdsopbouw voor- en na de reorganisatie gelijk blijft. De afspiegeling bepaalt welke werknemers binnen hun functiegroep boventallig verklaard worden.

Werknemers in een bepaalde functiegroep worden in vijf leeftijdsgroepen ingedeeld (<25, 25 – 35, 35 – 45, 45 – 55, en >55 jaar). Voor werknemers uit dezelfde leeftijdscategorie geldt dat de werknemer(s) met het kortste dienstverband boventallig verklaard worden (LIFO of Last In First Out-principe).

Bij een enkele werknemer in de functiegroep, een onmisbare werknemer of een werknemer met een zwakke arbeidsmarktpositie wordt afgeweken van het afspiegelingsbeginsel.

Status functie

Blijffunctie: een blijffunctie is een functie die niet of nauwelijks verandert. Werknemers in deze groep worden niet boventallig.

Veranderfunctie: een veranderfunctie is een functie die ingrijpend verandert. Alle werknemers in deze groep worden boventallig. Veelal kunnen deze werknemers wel functievolger worden en op de nieuwe functies solliciteren.

Krimpfunctie: een krimpfunctie is een functie die niet of nauwelijks verandert, maar waar minder werknemers voor nodig zijn of een functie die uitgekleed wordt waardoor er minder werknemers voor nodig zijn. Alle werknemers in deze groep die minder nodig zijn worden boventallig.

Verdwijnfunctie: een verdwijnfunctie is een functie die verdwijnt (houdt op te bestaan). Alle werknemers in deze groep worden boventallig.Tags
  Vragen?

  Boec (spreek uit als: ‘Boek’) is dé partner in finance voor ondernemers.

   

  Wij werken nauw samen met je bestaande team en bieden uitgebreide ondersteuning op het gebied van o.a. financiële- en salarisadministratie, financiering, rapportages, belastingen en jaarrekeningen. Eén partner voor al je financiële vraagstukken, zodat jij je kan focussen op de groei van je bedrijf!

   

  Enkele voorbeelden van huidige opdrachten:

  Interim financial controller
  Opstarten zorgfacturatie WLZ via ONS Nedap
  Opstellen van een jaarrekening van een scale-up
  Implementatie SDB Salarisadministratie
  Migratie financiële administratie naar Exact Online
  Automatiseren managementrapportage

   

  Neem contact op via ons contactformulier of bel ons voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek 076-3690174.

   

  captcha

   

   

  076-3690174