Boec ® | dé partner in finance voor ondernemers

076-3690174

De cafetariaregeling

De cafetariaregeling is een flexibel beloningssysteem dat werknemers de mogelijkheid biedt om hun arbeidsvoorwaarden op maat te maken. In plaats van een vast pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden, stelt de cafetariaregeling werknemers in staat om zelf keuzes te maken uit een scala aan arbeidsvoorwaarden. Dit kan variëren van extra vakantiedagen tot een fiets van de zaak of zelfs een fitnessabonnement.

Zowel werkgevers als werknemers kunnen profiteren van de flexibiliteit en de mogelijkheid om het beloningspakket aan te passen aan individuele behoeften. Met de juiste implementatie kan de cafetariaregeling een waardevolle bijdrage leveren aan een tevreden en gemotiveerd personeelsbestand.

Hoe werkt de cafetariaregeling?

De cafetariaregeling werkt op basis van ruilopties. Werknemers krijgen de mogelijkheid om bepaalde arbeidsvoorwaarden in te ruilen voor andere die beter aansluiten bij hun persoonlijke behoeften. Deze ruilopties worden vaak vastgesteld in een cafetariaplan, waarin de verschillende keuzemogelijkheden en de bijbehorende fiscale consequenties worden uiteengezet.

Typische ruilopties binnen een cafetariaregeling kunnen zijn:

 • Extra vakantiedagen: Werknemers kunnen ervoor kiezen om een deel van hun salaris in te ruilen voor extra vakantiedagen.
 • Mobiliteitsbudget: In plaats van een leaseauto kunnen werknemers kiezen voor een mobiliteitsbudget waarmee ze zelf hun vervoer regelen.
 • Pensioenbijdrage: Werknemers kunnen ervoor kiezen om een deel van hun salaris te besteden aan een hogere pensioenbijdrage.
 • Fiets van de zaak: Voor werknemers die dicht bij hun werk wonen, kan het interessanter zijn om een fiets van de zaak te kiezen in plaats van een leaseauto.
 • Bedrijfsfitness: Werknemers kunnen een deel van hun salaris gebruiken voor een fitnessabonnement.

Voordelen voor werknemers

 • Maatwerk: De cafetariaregeling stelt werknemers in staat om hun beloningspakket af te stemmen op hun individuele behoeften en levensfase. Dit maatwerk vergroot de tevredenheid en betrokkenheid van werknemers.
 • Flexibiliteit: De mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende arbeidsvoorwaarden biedt werknemers flexibiliteit. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in een drukke levensfase kiezen voor extra vakantiedagen in plaats van een bonus.
 • Fiscale Voordelen: In sommige gevallen kunnen bepaalde ruilopties fiscale voordelen met zich meebrengen. Het is echter belangrijk dat werknemers zich bewust zijn van de fiscale consequenties en zich goed laten informeren.

Voordelen voor werkgevers

 • Werknemersbinding en -tevredenheid: Door werknemers meer zeggenschap te geven over hun arbeidsvoorwaarden, kan de cafetariaregeling bijdragen aan een hogere tevredenheid en betrokkenheid. Dit kan op zijn beurt de werknemersbinding versterken.
 • Kostenbeheersing: Werkgevers kunnen met de cafetariaregeling beter inspelen op individuele behoeften zonder dat dit per se leidt tot hogere kosten. Door werknemers keuzes te bieden binnen een vastgesteld budget, kunnen werkgevers de kosten beter beheersen.
 • Aantrekkelijk Werkgeverschap: Een cafetariaregeling kan een positieve invloed hebben op het imago van een werkgever. Het toont aan dat de organisatie bereid is te investeren in de individuele wensen van haar werknemers.


Tags
  Vragen?

  Boec (spreek uit als: ‘Boek’) is dé partner in finance voor ondernemers.

   

  Wij werken nauw samen met je bestaande team en bieden uitgebreide ondersteuning op het gebied van o.a. financiële- en salarisadministratie, financiering, rapportages, belastingen en jaarrekeningen. Eén partner voor al je financiële vraagstukken, zodat jij je kan focussen op de groei van je bedrijf!

   

  Enkele voorbeelden van huidige opdrachten:

  Interim financial controller
  Opstarten zorgfacturatie WLZ via ONS Nedap
  Opstellen van een jaarrekening van een scale-up
  Implementatie SDB Salarisadministratie
  Migratie financiële administratie naar Exact Online
  Automatiseren managementrapportage

   

  Neem contact op via ons contactformulier of bel ons voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek 076-3690174.

   

  captcha

   

   

  076-3690174