Boec ® | dé partner in finance voor ondernemers

076-3690174

Garantievoorziening

Producten gaan af en toe kapot. Voor de producent kan het stukgaan van producten na verkoop tot een garantieverplichting leiden. Bijvoorbeeld omdat de wet dit bepaalt of omdat de producent deze verwachting heeft geschept. Om de bijbehorende kosten in de juiste maand te laten vallen, kan een garantievoorziening gevormd worden.

Wat is een voorziening?

Lees dit artikel voor meer algemene informatie over wat een voorziening is, wanneer je een voorziening vormt en wat het verschil is tussen een voorziening en een schuld.

Wat is een garantievoorziening?

Een garantievoorziening is een per balansdatum door een gebeurtenis uit het verleden ontstane, in rechte of feitelijke garantieverplichting, die gepaard gaat met een kans van >50% uitstroom van middelen en waarvan de omvang of het tijdstip van afwikkelen onzeker is.

In rechte afdwingbare garantieverplichting

De garantieverplichting ontstaat vanuit de wet. In Europa bijvoorbeeld 2 jaar na aanschaf op bepaalde mankementen.

Feitelijke garantieverplichting

De producent schrijft bijvoorbeeld op de website dat op producten drie jaar garantie wordt gegeven. De producent is dan in aanvulling op wat de wet eist, verplicht om ook het derde jaar de garantiekosten op zich te nemen.

Wanneer wordt een garantievoorziening gevormd?

Een garantievoorziening wordt gevormd bij een in rechte of feitelijke garantieverplichting, waarbij de omvang van de kosten betrouwbaar kan worden ingeschat en de kans op uitstroom van liquide middelen meer dan 50 procent bedraagt.

Voldoet de situatie niet aan bovenstaande, dan kan het vormen van een niet uit de balans blijkende verplichtingen tot de eisen behoren. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de omvang niet betrouwbaar kan worden ingeschat of de kans op uitstroom van liquide middelen minder dan 50 procent bedraagt.

Niet uit de balans blijkende verplichtingen

Lees hier meer informatie over niet uit de balans blijkende verplichtingen (in het bijzonder de niet verwerkte (garantie)verplichtingen:Tags
  Vragen?

  Boec (spreek uit als: ‘Boek’) is dé partner in finance voor ondernemers.

   

  Wij werken nauw samen met je bestaande team en bieden uitgebreide ondersteuning op het gebied van o.a. financiële- en salarisadministratie, financiering, rapportages, belastingen en jaarrekeningen. Eén partner voor al je financiële vraagstukken, zodat jij je kan focussen op de groei van je bedrijf!

   

  Enkele voorbeelden van huidige opdrachten:

  Interim financial controller
  Opstarten zorgfacturatie WLZ via ONS Nedap
  Opstellen van een jaarrekening van een scale-up
  Implementatie SDB Salarisadministratie
  Migratie financiële administratie naar Exact Online
  Automatiseren managementrapportage

   

  Neem contact op via ons contactformulier of bel ons voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek 076-3690174.

   

  captcha

   

   

  076-3690174