Boec ® | Financiële consultants

076-3690174

Attestopdrachten en directe opdrachten

Accountants kunnen over meer dan enkel historische financiële informatie zekerheid geven. Bij het geven van zekerheid over informatie anders dan historische financiële informatie, zijn de bijbehorende opdrachten te verdelen in attestopdrachten en directe opdrachten. Omdat dit in de praktijk vragen oplevert, behandelt dit artikel de attestopdrachten en de directe opdrachten.

Attestopdracht

Bij een attestopdracht stelt een andere partij dan de accountant (meestal de klant zelf) een verantwoordingsrapportage op. De opsteller houdt hierbij rekening met de geldende criteria. De accountant controleert de verantwoordingsrapportage (is de verantwoordingsrapportage ten opzichte van de geldende criteria vrij van materiële afwijkingen) en geeft hier zekerheid bij af.

De doelstelling van een attestopdracht is de mate van vertrouwen van de beoogde gebruikers over de informatie over het onderzoeksobject te vergroten.

Een voorbeeld van een attestopdracht is een oplageverklaring die door een uitgever wordt opgesteld en door adverteerders wordt gebruikt. De oplageverklaring dient aan de oplageregeling te voldoen. De accountant controleert of de oplageverklaring (meestal een juistheidsrisico (is de verantwoorde oplage niet te hoog)) voldoet aan de oplageregeling en geeft hier een beperkte of een redelijke mate van zekerheid bij af.

Directe opdracht

Bij een directe opdracht stelt de accountant de verantwoordingsrapportage op. De accountant houdt bij het opstellen hiervan zelf rekening met de criteria. Welke criteria relevant zijn, valt veelal onder de professionele oordeelsvorming van de accountant. De verantwoordingsrapportage is voor de klant. De klant geeft de verantwoordingsrapportage niet af aan een externe partij.

Bij een directe opdracht is de accountant dus zowel evalueerder als assurance-verstrekker.

De doelstelling van een directe opdracht is de mate van vertrouwen van de beoogde gebruiker over de uitkomst van de meting of evaluatie van het onderliggend onderzoeksobject ten opzichte van de criteria te vergroten.

Een voorbeeld van een directe opdracht is een onderzoek naar en het opstellen van een verantwoordingsrapportage over de kwaliteit van de corporate governance van een klant. De accountant stelt – eventueel in samenspraak met de klant – het normenkader op. Vervolgens toetst de accountant de kwaliteit van de corporate governance ten opzichte van het normenkader en geeft hier een beperkte of een redelijke mate van zekerheid bij af.

Welke Standaarden zijn van toepassing?

Attestopdrachten en directe opdrachten hebben ieder een eigen Standaard. De Standaard voor Attestopdrachten is 3000A. De Standaard voor directe opdrachten in 3000D.Tags
  Meer informatie?

  De financiële consultants van Boec helpen toonaangevende opdrachtgevers met het creëren van waarde.

   

  Enkele voorbeelden van huidige opdrachten:

  M&A-consultant voor de verkoop van een bedrijfsonderdeel
  Financieel sparringpartner voor de groei van een onderneming
  Opstellen van een jaarrekening van een scale-up
  Interim financial controller
  Aantrekken van financiering voor een start-up

   

  Onze adviseurs staan u graag te woord
  Neem contact op via ons contactformulier of bel ons voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek 076-3690174.

   

  captcha

   

   

  076-3690174