Boec ® | dé partner in finance voor ondernemers

076-3690174

Kasstroomoverzicht: directe methode versus indirecte methode

Het kasstroomoverzicht is een essentieel financieel rapport dat inzicht geeft in de geldstromen van een bedrijf gedurende een bepaalde periode. Het biedt waardevolle informatie voor investeerders, crediteuren en managementteams om de liquiditeitspositie van een onderneming te begrijpen.

Er zijn twee hoofdmethoden voor het opstellen van een kasstroomoverzicht: de directe methode en de indirecte methode.

De directe methode

De directe methode van het kasstroomoverzicht begint met het vermelden van alle geldstromen die rechtstreeks verband houden met de operationele activiteiten van het bedrijf. Dit omvat ontvangsten van klanten en betalingen aan leveranciers, werknemers en andere operationele uitgaven. Het doel van de directe methode is om een gedetailleerd beeld te geven van hoe het geld daadwerkelijk in en uit het bedrijf stroomt.

Voordelen van de directe methode

 • Transparantie: De directe methode biedt een helder en transparant overzicht van de operationele kasstromen. Het maakt het gemakkelijker voor belanghebbenden om de bronnen en toepassingen van contant geld in de onderneming te begrijpen.
 • Besluitvorming: Het gedetailleerde inzicht dat de directe methode biedt, kan waardevol zijn bij het nemen van operationele beslissingen. Het management kan snel zien welke activiteiten de meeste invloed hebben op de kasstromen.

Nadelen van de directe methode

 • Tijdrovend: Het opstellen van het kasstroomoverzicht volgens de directe methode kan tijdrovend zijn, omdat het vereist dat alle individuele geldtransacties worden geïdentificeerd en gecategoriseerd.
 • Informatiebeperking: Hoewel gedetailleerd, geeft de directe methode geen informatie over niet-operationele activiteiten zoals financierings- en investeringsactiviteiten.

De indirecte methode

Bij de indirecte methode begint het kasstroomoverzicht met de nettowinst of het nettoverlies van het bedrijf en past het vervolgens bepaalde posten aan om tot de kasstromen uit operationele activiteiten te komen. Het is een meer ‘indirecte’ benadering van het identificeren van operationele kasstromen.

Voordelen van de indirecte methode

 • Eenvoudiger: De indirecte methode is vaak eenvoudiger en sneller te gebruiken omdat het gebaseerd is op het bedrijfsresultaat, die al beschikbaar is in de winst-en-verliesrekening.
 • Bredere Informatie: Het biedt ook informatie over niet-operationele activiteiten, zoals belastingen en rentelasten, wat nuttig kan zijn voor een holistisch begrip van de financiële situatie.

Nadelen van de Indirecte Methode

 • Minder Transparant: In vergelijking met de directe methode is de indirecte methode minder transparant. Het vereist aanpassingen aan de nettowinst, wat de helderheid van de operationele kasstromen kan verminderen.
 • Minder Informatie over werkkapitaalveranderingen: De indirecte methode geeft minder inzicht in de specifieke veranderingen in het werkkapitaal, wat voor sommige belanghebbenden cruciaal kan zijn.

Welke methode te gebruiken?

De keuze tussen de directe en indirecte methode hangt vaak af van factoren zoals bedrijfspraktijken, regelgeving en de voorkeur van belanghebbenden. Sommige regelgevingen, zoals de International Financial Reporting Standards (IFRS), moedigen het gebruik van de directe methode aan, terwijl andere, zoals de Generally Accepted Accounting Principles (GAAP), beide methoden toestaan.

Belangrijk is dat het gebruik van de ene of de andere methode geen invloed heeft op de uiteindelijke kasstromen die worden gerapporteerd, maar eerder op de manier waarop die kasstromen worden gepresenteerd.Tags
  Vragen?

  Boec (spreek uit als: ‘Boek’) is dé partner in finance voor ondernemers.

   

  Wij werken nauw samen met je bestaande team en bieden uitgebreide ondersteuning op het gebied van o.a. financiële- en salarisadministratie, financiering, rapportages, belastingen en jaarrekeningen. Eén partner voor al je financiële vraagstukken, zodat jij je kan focussen op de groei van je bedrijf!

   

  Enkele voorbeelden van huidige opdrachten:

  Interim financial controller
  Opstarten zorgfacturatie WLZ via ONS Nedap
  Opstellen van een jaarrekening van een scale-up
  Implementatie SDB Salarisadministratie
  Migratie financiële administratie naar Exact Online
  Automatiseren managementrapportage

   

  Neem contact op via ons contactformulier of bel ons voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek 076-3690174.

   

  captcha

   

   

  076-3690174