Vervallen of verjaren van vakantiedagen tijdens ziekte
Hoe zit het met uw vakantiedagen als u ziek bent? Kunt u deze dagen nog opnemen, of vervallen ze na verloop van tijd? Dit artikel biedt helderheid over de regels die gelden voor het vervallen van vakantiedagen tijdens ziekte.
Verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen
Allereerst is het belangrijk om te weten dat er een onderscheid bestaat tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen.
- Wettelijke vakantiedagen?
- Wettelijke vakantiedagen zijn de vakantiedagen waar u volgens de wet recht op heeft. Dit aantal vakantiedagen is gebaseerd op uw werkweek: u heeft recht op vier keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld 40 uur per week werkt, heeft u recht op 160 uur (20 dagen) vakantie per jaar.
- De wettelijke vakantiedagen vervallen in principe zes maanden na het einde van het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Dit betekent dat als u uw vakantiedagen van 2023 niet voor 1 juli 2024 opneemt, deze dagen komen te vervallen. Dit is echter anders als u door ziekte niet in staat bent geweest om uw vakantiedagen op te nemen.
- Bovenwettelijke vakantiedagen?
- Bovenwettelijke vakantiedagen zijn de extra vakantiedagen die u mogelijk ontvangt op basis van uw arbeidsovereenkomst of cao.
- Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt een langere verjaringstermijn van vijf jaar.
Wat gebeurt er met mijn vakantiedagen tijdens ziekte?
Ziekte kan een complicerende factor zijn bij het opnemen van vakantiedagen. Volgens artikel 7:640a van het Burgerlijk Wetboek vervallen uw wettelijke vakantiedagen niet na zes maanden als u door uw ziekte niet in staat bent geweest om vakantie op te nemen. In plaats daarvan geldt dan de langere verjaringstermijn van vijf jaar, net zoals voor bovenwettelijke vakantiedagen.
“Artikel 640a – De aanspraak op het minimum, bedoeld in artikel 634, vervalt zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verworven, tenzij de werknemer tot aan dat tijdstip redelijkerwijs niet in staat is geweest vakantie op te nemen. Bij schriftelijke overeenkomst kan ten gunste van de werknemer worden afgeweken van de termijn van zes maanden, bedoeld in de eerste zin.”
Relevant punt hierbij is of u tijdens uw ziekte in staat bent om te re-integreren. Re-integratie houdt in dat u, onder begeleiding van een bedrijfsarts, werkzaamheden verricht die zijn aangepast aan uw situatie, met als doel een terugkeer naar uw normale werk. Als u bent vrijgesteld van re-integratieverplichtingen, wordt aangenomen dat u niet in staat bent om uw wettelijke vakantiedagen op te nemen, en deze vakantiedagen verjaren dan pas na vijf jaar.