Boec ® | dé partner in finance voor ondernemers

076-3690174

Bedrijf in zwaar weer. Wat te doen?

Het ondernemerschap gaat niet altijd over rozen. Soms komt een bedrijf in zwaar weer terecht, hetzij als gevolg van economische neergang, interne problemen of onvoorziene omstandigheden zoals de COVID-19-pandemie. In dit artikel gaan we nader in wat te doen als een bedrijf in zwaar weer verkeert en hoe ondernemers strategisch kunnen handelen om te overleven en te herstellen.

Het overleven van moeilijke tijden vereist een combinatie van strategisch denken, flexibiliteit en vastberadenheid. Het is belangrijk om snel en doortastend op te treden, maar ook om een langetermijnvisie te behouden. Door de juiste stappen te zetten, kan een bedrijf niet alleen overleven in zwaar weer, maar ook sterker en veerkrachtiger worden voor de toekomst.

De experts van Boec helpen u graag.

Een realistische evanluatie maken

Het eerste wat een bedrijf moet doen als het in zwaar weer verkeert, is een eerlijke en diepgaande evaluatie maken van de situatie. Identificeer de specifieke uitdagingen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd, of het nu gaat om financiële problemen, een afnemende klantenbasis of interne operationele kwesties. Deze grondige analyse vormt de basis voor een effectieve strategie om de problemen aan te pakken.

FPA / Cashflow management

Een van de meest urgente zaken voor een bedrijf in zwaar weer is het beheren van de cashflow. Dit omvat het identificeren van mogelijkheden om de cashflow te verbeteren, zoals het versnellen van debiteuren, het vertragen van crediteuren, en het verminderen van onnodige uitgaven. Een nauwkeurige cashflowprognose is essentieel om te weten hoe lang het bedrijf kan overleven zonder positieve inkomsten.

Heronderhandelen van contracten en verplichtingen

In tijden van crisis is het belangrijk om openlijk te communiceren met leveranciers, crediteuren, de belastingdienst en andere zakelijke partners. Het heronderhandelen van contracten en verplichtingen kan tijdelijke verlichting bieden. Veel leveranciers begrijpen de uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd en zijn soms bereid om betalingsvoorwaarden aan te passen of tijdelijk lagere prijzen te hanteren.

Focus op Kernactiviteiten

Soms worden bedrijven geconfronteerd met zware tijden omdat ze hun aandacht hebben verdeeld over te veel verschillende activiteiten. In plaats van te proberen alles te doen, is het misschien verstandig om te focussen op de kernactiviteiten die het meeste bijdragen aan de winstgevendheid. Het elimineren van niet-kernactiviteiten kan kosten verminderen en de efficiëntie verhogen.

Innovatie en aanpassingsvermogen

Bedrijven die succesvol door moeilijke tijden navigeren, zijn vaak diegene die zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Innovatie is essentieel om nieuwe kansen te identificeren en te benutten. Bedrijven moeten bereid zijn traditionele bedrijfsmodellen in twijfel te trekken en creatieve oplossingen te vinden om zich aan te passen aan de huidige marktomstandigheden.

Investeer in marketing en klantrelaties

In moeilijke tijden kan de neiging bestaan om te bezuinigen op marketinguitgaven, maar dit kan een contraproductieve zet zijn. Een doordachte marketingstrategie kan helpen bij het behouden van bestaande klanten en het aantrekken van nieuwe. Het is ook essentieel om open en transparant te communiceren met klanten, zodat zij begrijpen hoe het bedrijf omgaat met de uitdagingen.

Personeelsmanagement en moraal

Het personeel is een van de meest waardevolle activa van een bedrijf, en het is belangrijk om hun betrokkenheid en moraal te behouden, zelfs in tijden van crisis. Communiceer openlijk met het personeel, wees eerlijk over de situatie en betrek hen bij het zoeken naar oplossingen. Overweeg flexibele arbeidsregelingen en training om de aanpassing aan nieuwe omstandigheden te vergemakkelijken.

De experts van Boec helpen u graag.Tags
  Vragen?

  Boec (spreek uit als: ‘Boek’) is dé partner in finance voor ondernemers.

   

  Wij werken nauw samen met je bestaande team en bieden uitgebreide ondersteuning op het gebied van o.a. financiële- en salarisadministratie, financiering, rapportages, belastingen en jaarrekeningen. Eén partner voor al je financiële vraagstukken, zodat jij je kan focussen op de groei van je bedrijf!

   

  Enkele voorbeelden van huidige opdrachten:

  Interim financial controller
  Opstarten zorgfacturatie WLZ via ONS Nedap
  Opstellen van een jaarrekening van een scale-up
  Implementatie SDB Salarisadministratie
  Migratie financiële administratie naar Exact Online
  Automatiseren managementrapportage

   

  Neem contact op via ons contactformulier of bel ons voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek 076-3690174.

   

  captcha

   

   

  076-3690174