Boec ® | De financiële partner voor zorgorganisaties

076-3690174

Betaald ouderschapsverlof aanvragen bij het UWV

Het aanvragen van betaald ouderschapsverlof via het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) is een belangrijke stap voor ouders die tijdelijk minder willen werken om meer tijd door te brengen met hun kinderen.

In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe u dit verlof kunt aanvragen, wat de voorwaarden zijn en waar u rekening mee moet houden.

Wat is betaald ouderschapsverlof?

Betaald ouderschapsverlof is een regeling waarmee werkende ouders gedurende een periode van 9 weken een uitkering kunnen ontvangen terwijl zij minder uren werken om voor hun kind te zorgen. Deze regeling is bedoeld om ouders financieel te ondersteunen en is beschikbaar voor beide ouders.

De uitkering bedraagt 70% van het dagloon (met een maximum gebaseerd op het wettelijk vastgestelde dagloon). Het verlof kan flexibel worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind.

Voorwaarden voor betaald ouderschapsverlof

Om in aanmerking te komen voor betaald ouderschapsverlof, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U bent werknemer in loondienst.
  • U heeft een kind dat jonger is dan 1 jaar op het moment dat u het verlof opneemt.
  • U heeft recht op ouderschapsverlof volgens de Wet arbeid en zorg (WAZO).

Werkgevers en werknemers kunnen samen afspraken maken over hoe het verlof wordt opgenomen, zolang dit binnen de wettelijke kaders valt (in één keer achter elkaar of flexibel binnen een tijdspan in het eerste levensjaar van het kind).

Hoe vraagt u betaald ouderschapsverlof aan?

Stap 1: Voorbereiding door de werknemer

De eerste stap is dat u bepaalt hoeveel verlof u wilt opnemen en over welke periode. Dit kan in overleg met uw werkgever. Het is belangrijk om deze afspraken goed vast te leggen, bijvoorbeeld in een schriftelijke overeenkomst.

Daarnaast moet u rekening houden met de volgende zaken:

  • Het verlof moet binnen het eerste levensjaar van uw kind worden opgenomen.
  • U moet uw aanvraag minimaal 2 maanden voor de gewenste startdatum indienen bij uw werkgever.

Stap 2: Aanvraag door de werkgever

Uw werkgever is verantwoordelijk voor het indienen van de aanvraag bij het UWV. Dit kan via het werkgeversportaal van het UWV. De aanvraag kan worden ingediend zodra alle benodigde gegevens bekend zijn, zoals de startdatum van het verlof en de duur van de opnameperiode.

Bij de aanvraag moet de werkgever de volgende informatie aanleveren:

  • Het burgerservicenummer (BSN) van de werknemer.
  • De geboortedatum van het kind.
  • Het aantal uren verlof dat wordt opgenomen.
  • De gewenste betalingsperiode (bijvoorbeeld maandelijks).
Online aanvraagproces

Het aanvraagproces verloopt digitaal via het UWV Werkgeversportaal. Hier vult de werkgever een formulier in waarin de bovenstaande gegevens worden opgenomen. Na het indienen van de aanvraag ontvangt de werkgever een bevestiging van ontvangst.

U kunt maximaal drie aanvragen doen voor de totale periode van 9 weken. Ook moet de werknemer minimaal 1 week aan betaald ouderschapsverlof hebben opgenomen, voordat een aanvraag ingediend kan worden.

Hoe wordt de hoogte van de uitkering berekend?

De uitkering voor betaald ouderschapsverlof bedraagt 70% van het dagloon van de werknemer. Het UWV berekent het dagloon op basis van het sociale verzekeringsloon (sv-loon) dat de werknemer verdiende in de referteperiode.

Referteperiode

De referteperiode is een periode van 12 maanden, eindigend op de laatste dag van de voorlaatste maand voorafgaand aan de start van het verlof. Voorbeeld:

  • Begint het verlof op 1 mei? Dan loopt de referteperiode van 1 maart van het voorgaande jaar tot en met 28 februari van het huidige jaar.

Maximale uitkering

Het dagloon waarop de uitkering is gebaseerd, is gemaximeerd. Dit betekent dat als het sv-loon van de werknemer hoger is dan het wettelijk vastgestelde maximum dagloon, de uitkering op dat maximum wordt gebaseerd.

Veelgestelde vragen

Kan ik betaald ouderschapsverlof combineren met andere verlofvormen?

Ja, u kunt betaald ouderschapsverlof combineren met andere verlofvormen, zoals vakantiedagen of onbetaald ouderschapsverlof. Overleg met uw werkgever over de mogelijkheden.

Wat gebeurt er als mijn kind na het eerste levensjaar wordt opgenomen in het ziekenhuis?

Als uw kind in het eerste levensjaar langere tijd in het ziekenhuis ligt, kunt u het verlof mogelijk op een later moment opnemen. Neem contact op met het UWV voor meer informatie.

Hoe lang duurt het voordat de uitkering wordt uitbetaald?

Na goedkeuring van de aanvraag betaalt het UWV de uitkering doorgaans binnen 4 weken uit. De uitbetaling kan rechtstreeks aan de werknemer of via de werkgever plaatsvinden, afhankelijk van de gemaakte afspraken.



Tags




    Vragen?

    Boec (spreek uit als: ‘Boek’) is dé financiële partner voor zorgorganisaties.

     

    Boec biedt zorgorganisaties tijdelijke of langdurige financiële ondersteuning op maat, met expertise in finance & control, HR & salaris-administratie, zorgfacturatie, verantwoording & rapportage, financiering en fusies & overnames.

     

    Enkele voorbeelden van huidige samenwerkingen:

    Interim financial controller
    Opstarten zorgfacturatie WLZ via ONS Nedap
    Opstellen van een jaarrekening
    Uitbesteden financiële-, salaris- & zorgadministratie
    Implementatie SDB Salarisadministratie
    Migratie financiële administratie naar Exact Online
    Automatiseren managementrapportage

     

    Neem contact op via ons contactformulier of bel ons voor een vrijblijvende kennismaking 076-3690174.

     

    captcha

     

     

    076-3690174