Bijzonder tarief in de loonheffing
Het bijzonder tarief in de loonheffing is een methode om de loonbelasting en premie volksverzekeringen te berekenen over incidentele beloningen die losstaan van het reguliere maandloon.
Dit tarief voorkomt dat deze beloningen te laag of te hoog worden belast binnen het loonheffingssysteem.
Wanneer wordt het bijzonder tarief in de loonheffing gehanteerd?
Het bijzonder tarief wordt toegepast op beloningen die niet tot het reguliere tijdvakloon behoren. Voorbeelden hiervan zijn:
- Gratificaties, tantièmes en transitievergoedingen
- Vakantietoeslag
- Eindejaarsuitkeringen
- Uitbetaling van niet-opgenomen vakantiedagen
Hoe wordt het bijzonder tarief in de salarisadministratie vastgesteld?
Het bijzonder tarief wordt berekend aan de hand van verwachte jaarloon van de werknemer zoals op 1 januari van het jaar ingeschat. Dit jaarloon wordt afgeleid uit kolom 14 van de loonstaat en kan op drie manieren worden vastgesteld:
- Volledig kalenderjaar in dienst: Het loon van het voorafgaande jaar wordt als basis genomen.
- Deels in het voorafgaande jaar in dienst: Het ontvangen loon wordt omgerekend naar een jaarloon.
- Nieuw in dienst in het lopende jaar: Het verwachte loon wordt omgerekend naar een jaarloon.
De Belastingdienst publiceert tabellen voor bijzondere beloningen waarin per inkomensklasse het belastingpercentage is opgenomen. Hierin wordt ook een correctiepercentage voor de loonheffingskorting toegepast, om te voorkomen dat er te veel of te weinig loonheffing wordt ingehouden.
Het jaarloon wordt gedurende het jaar in de salarisadministratie niet automatisch herijkt!
Wat is het risico van een te hoog of te laag ingeschat jaarloon per 1 januari van het jaar in relatie tot de ingehouden loonheffingen gedurende het jaar?
Een verkeerd vastgesteld jaarloon per 1 januari van het jaar kan leiden tot een te hoge of te lage inhouding van loonheffingen (waardoor de medewerker bij de aangifte inkomstenbelasting / premies volksverzekering een verschil krijgt en moet bijbetalen of juist terugkrijgt):
- Hoger ingeschat jaarloon dan realisatie: Dit kan resulteren in een te hoge inhouding loonheffingen bijzonder tarief via de salarisadministratie, waardoor de werknemer bij de aangifte inkomstenbelasting een correctie ontvangt en belasting terugkrijgt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een sterke afname van het aantal uren gedurende het jaar, waardoor minder eindejaarsuitkering ontvangen wordt dan per 1-1 verwacht.
- Lager ingeschat jaarloon dan realisatie: Dit kan ertoe leiden dat er via de salarisadministratie te weinig loonbelasting bijzonder tarief wordt ingehouden, waardoor de werknemer bij de aangifte inkomstenbelasting onverwacht moet bijbetalen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij hogere dan verwachte bonussen gedurende het jaar of een sprong in schaal/trede.
Hoe kan de ingehouden loonbelasting zo veel mogelijk in lijn gebracht worden met de aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen?
De regelgeving gaat uit van een werknemer die actief moet zijn om het jaarloon dat per 1-1 vastgesteld wordt aan te passen om het in lijn te brengen met de aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen.Als een werknemer merkt dat het bijzonder tarief niet goed aansluit bij zijn uiteindelijke verwachte belastingaanslag, zijn er enkele mogelijkheden:
- Vrijwillig hogere inhouding: De werknemer kan de werkgever (schriftelijk) vragen om meer loonbelasting in te houden dan de tabel aangeeft.
- Machtiging lager percentage: De werknemer kan bij de Belastingdienst een verzoek indienen voor een lager bijzonder tarief als de ingehouden loonbelasting meer dan 10% (met een minimum van €227) hoger is dan de te betalen inkomstenbelasting.
Wat ons betreft is het niet realistisch om van werknemers te vragen hier actief op te acteren. De kennis ontbreekt simpelweg bij medewerkers om hier iets van te vinden. Dit terwijl het wel grote impact kan hebben voor medewerkers (vooral als ze bij moeten betalen bij de aangifte IB). Ons voorstel is derhalve dat de werkgever voor verloning onderdelen waarvoor het bijzonder tarief geldt (denk aan vakantietoeslag en eindejaarsuitkering) in kaart brengt of het jaarloon als vastgesteld per 1-1 nog in lijn ligt met de prognose en de medewerker adviseert eventueel bij te stellen (bijvoorbeeld met een gemakkelijk in te vullen template voor het schriftelijke verzoek dat de medewerker moet doen).
