Boec ® | dé partner in finance voor ondernemers

076-3690174

Geruisloze inbreng in B.V.

Een geruisloze inbreng in een B.V. is de situatie waarin een eenmanszaak of een samenwerkingsverband als een vennootschap onder firma of een maatschap wordt omgezet in een B.V. Bij een geruisloze inbreng wordt de huidige onderneming hoofdzakelijk zonder heffing van inkomstenbelasting omgezet in een B.V.

Fiscale faciliteit

De geruisloze inbreng in een B.V. betreft een fiscale faciliteit, waarbij (in tegenstelling tot de ruisende inbreng) niet afgerekend hoeft te worden met de fiscus over bijvoorbeeld goodwill en stille reserves.

Via indeplaatstreding gaan de ingebrachte activa en passiva op de openingsbalans van de B.V. fiscaal opgenomen worden tegen fiscale boekwaarden van de eindbalans van de IB-onderneming.

Over de Fiscale oudedagsreserve (FOR) dient wel afgerekend te worden, maar daarbij geldt € 3630 stakingsaftrek plus 14% MKB-winstvrijstelling.

Terugwerkende kracht

Het uitvoeren van een geruisloze inbreng in een B.V. is met terugwerkende kracht mogelijk. Dit gebeurt via een intentieverklaring (bij een eenmanszaak) of een voorovereenkomst (bij een samenwerkingsverband).

Bij een geruisloze inbreng is verwerking met terugwerkende kracht tot 9 maanden mogelijk.

De intentieverklaring of de voorovereenkomst moet (bij terugwerkende kracht) dus voor 1 oktober (van een regulier boekjaar) opgesteld, ingestuurd en ontvangen worden. Het insturen van de intentieverklaring of de voorovereenkomst gebeurt aangetekend en hierbij wordt een standaardformulier van de Fiscus gebruikt.

De intentieverklaring of de voorovereenkomst levert nog geen verplichting tot geruisloze inbreng op.

Datum van inbreng

De datum van inbreng is de datum van oprichting en inbreng bij de notaris OF de datum van terugwerkende kracht (bij het voldoen aan de voorwaarden).

Voor de geruisloze inbreng is een inbrengomschrijving en een notariële inbrengakte vereist. 

Voorbeeld termijnen geruisloze inbreng in een B.V.

 • Eenmanszaak per 1 januari 2021 geruisloos inbrengen in een B.V. (moet bij terugwerkende kracht het begin van het boekjaar zijn)
 • Intentieverklaring moet voor 1 oktober 2021 ontvangen zijn door de Fiscus
 • Inbreng moet geregeld zijn voor 1 april 2022

Wanneer interessant?

Een geruisloze inbreng in een B.V. is vooral interessant wanneer de verwachting bestaat dat gedurende langere tijd een winst behaald wordt waarbij vennootschapsbelasting voordeliger uitkomt dan inkomstenbelasting, de risico’s in de entiteit beter in de B.V. gemitigeerd kunnen worden en wanneer er momenteel goodwill en stille reserves aanwezig is waarover momenteel liever niet afgerekend wordt.

Voorbeeld intentieverklaring geruisloze inbreng van een eenmanszaak in een B.V. op Boema.nlTags
  Vragen?

  Boec (spreek uit als: ‘Boek’) is dé partner in finance voor ondernemers.

   

  Wij werken nauw samen met je bestaande team en bieden uitgebreide ondersteuning op het gebied van o.a. financiële- en salarisadministratie, financiering, rapportages, belastingen en jaarrekeningen. Eén partner voor al je financiële vraagstukken, zodat jij je kan focussen op de groei van je bedrijf!

   

  Enkele voorbeelden van huidige opdrachten:

  Interim financial controller
  Opstarten zorgfacturatie WLZ via ONS Nedap
  Opstellen van een jaarrekening van een scale-up
  Implementatie SDB Salarisadministratie
  Migratie financiële administratie naar Exact Online
  Automatiseren managementrapportage

   

  Neem contact op via ons contactformulier of bel ons voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek 076-3690174.

   

  captcha

   

   

  076-3690174