Boec ® | dé partner in finance voor ondernemers

076-3690174

Wat zijn onderzoek- en ontwikkelkosten?

Het onderscheid tussen onderzoeks- en ontwikkelkosten is relevant, omdat ontwikkelkosten in bepaalde gevallen geactiveerd mogen worden (onder de immateriële vaste activa) en onderzoekskosten niet.

Onderzoekskosten

Onderzoekskosten zijn bijvoorbeeld kosten die toezien op verwerving van nieuwe kennis en selectie van materialen voor mogelijk te ontwikkelen toekomstige producten en/of diensten en het bijbehorende marktonderzoek.

Het is in de onderzoeksfase nog niet duidelijk of de onderzoekskosten resulteren in product- of dienstontwikkeling en bijbehorende toekomstige voordelen.

Onderzoekskosten worden direct in het jaar verantwoord bij de overige bedrijfskosten.

Ontwikkelkosten

Ontwikkelkosten zijn de kosten die gemaakt worden na de onderzoeksfase. Er is meer zekerheid dat het product of de dienst ontwikkeld gaat worden, dat er een markt voor is en dat er bijbehorende toekomstige voordelen te verwachten zijn (en enkele overige voorwaarden die verder dan de strekking van dit artikel gaan). Het betreft bijvoorbeeld kosten als kostprijs uren eigen en ingehuurd personeel en materiaal- en machinekosten voor het ontwerpen en bouwen van een prototype.

Ontwikkelkosten mogen (wet, 2:365 lid 2 BW) of moeten (IASB & RJ) worden geactiveerd onder de immateriële vaste activa. Vervolgens wordt er afgeschreven over de verwachte economische levensduur (IASB & RJ) of de verwachte gebruiksduur (wet, bv. bij kleine bedrijven).

Wettelijke reserve

Voor geactiveerde ontwikkelkosten wordt een wettelijke reserve gevormd. Deze wettelijke reserve valt telkens wanneer op de  geactiveerde ontwikkelkosten afgeschreven wordt met eenzelfde bedrag weer vrij.Tags
  Vragen?

  Boec (spreek uit als: ‘Boek’) is dé partner in finance voor ondernemers.

   

  Wij werken nauw samen met je bestaande team en bieden uitgebreide ondersteuning op het gebied van o.a. financiële- en salarisadministratie, financiering, rapportages, belastingen en jaarrekeningen. Eén partner voor al je financiële vraagstukken, zodat jij je kan focussen op de groei van je bedrijf!

   

  Enkele voorbeelden van huidige opdrachten:

  Interim financial controller
  Opstarten zorgfacturatie WLZ via ONS Nedap
  Opstellen van een jaarrekening van een scale-up
  Implementatie SDB Salarisadministratie
  Migratie financiële administratie naar Exact Online
  Automatiseren managementrapportage

   

  Neem contact op via ons contactformulier of bel ons voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek 076-3690174.

   

  captcha

   

   

  076-3690174