Boec ® | Financiële consultants

076-3690174

Commerciële jaarrekening op basis van fiscale grondslagen

Een jaarrekening wordt meestal geheel op commerciële grondslagen opgesteld. Eventuele commerciële en fiscale verschillen kunnen resulteren in latenties. Voor kleine- en micro-entiteiten levert het administreren van commerciele en fiscale verschillen soms een grote last op (in feite betekent dit het bijhouden van twee administraties). De wetgever erkent dit en biedt sinds 2008 (kleine entiteit) en 2016 (micro-entiteit) de mogelijkheid (maar niet de verplichting) om de commerciële jaarrekening op te stellen op basis van waardering van de activa en passiva op fiscale grondslagen.

Keuze voor het opstellen van de commerciële jaarrekening op basis van commerciële of fiscale grondslagen

Kleine en micro-entiteiten hebben de keuze om de commerciële jaarrekening op te stellen op basis van commerciële of fiscale grondslagen.

Zie hier een artikel over de groottecriteria (waaronder kleine- en micro-entiteiten):

Bestendige gedragslijn

Is de keuze voor het opstellen van de commerciële jaarrekening op basis van commerciële of fiscale grondslagen gemaakt, dan dient deze volgens een bestendige gedragslijn ook in de toekomst gehanteerd te worden. Het is dus niet toegestaan om jaarlijks al naar gelang het uitkomt voor commerciële of fiscale grondslagen te kiezen. Het wijzigen van de waardering van commerciële naar fiscale grondslagen (en vice versa) geldt als een stelselwijziging.

Zie hier een artikel over een stelselwijziging:

Commerciële en fiscale verschillen

Het opstellen van de jaarrekening op basis van waardering van de activa en passiva op fiscale grondslagen betekent dat de balans en de winst- en verliesrekening in de VpB-aangifte vrijwel gelijk zullen zijn als de jaarrekening. Eventuele kleine verschillen komen bijvoorbeeld door kosten die fiscaal niet aftrekbaar zijn als boetes.

Latenties door commerciële en fiscale verschillen komen bij het opstellen van de jaarrekening op basis van waardering van de activa en passiva op fiscale grondslagen niet meer voor (want er is geen commercieel en fiscaal verschil meer).

Zie hier een artikel over latenties in de jaarrekening:Tags
  Meer informatie?

  De financiële consultants van Boec helpen toonaangevende opdrachtgevers met het creëren van waarde.

   

  Enkele voorbeelden van huidige opdrachten:

  M&A-consultant voor de verkoop van een bedrijfsonderdeel
  Financieel sparringpartner voor de groei van een onderneming
  Opstellen van een jaarrekening van een scale-up
  Interim financial controller
  Aantrekken van financiering voor een start-up

   

  Onze adviseurs staan u graag te woord
  Neem contact op via ons contactformulier of bel ons voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek 076-3690174.

   

  captcha

   

   

  076-3690174