Toezicht - RvC / RvT
Dé financiële partner voor zorgorganisaties
Boec ondersteunt zorgorganisaties bij het opzetten, versterken en professionaliseren van hun toezichthoudend orgaan, zoals de Raad van Commissarissen (RvC) of Raad van Toezicht (RvT). Wij bieden hoogwaardige diensten in de domeinen advies, werving & selectie en opleiding & training, met als doel de effectiviteit en governance van toezichthoudende organen te optimaliseren.
Met onze expertise zorgen wij voor een effectief toezichthoudend orgaan, dat toezicht houdt, adviseert én waarde toevoegt.
Wat is de taak van het toezichthoudend orgaan?
Het toezichthoudend orgaan is een onmisbare schakel binnen goed bestuur. Door effectief toezicht, strategische advisering en het bewaken van governance-structuren zorgt de RvC/RvT ervoor dat organisaties hun doelstellingen bereiken en wendbaar en op koers blijven.
De taken van een toezichthoudend orgaan zijn onder te verdelen in:
- Toezicht
- Adviseren
- Werkgever bestuur
- Besluiten goedkeuren en toetsen
- Eigen functioneren
De toezichthouder heeft primair als taak om toezicht te houden op het beleid van het bestuur en de algemene gang van zaken binnen de organisatie en de daaraan verbonden ondernemingen. Toezicht gaat veel verder dan het beoordelen van cijfers en plannen. Het vraagt om een strategische en kritische blik op de organisatie, waarbij de toezichthouder toetst of de doelen, risico's en prestaties van het bestuur aansluiten op de belangen van de organisatie en haar stakeholders.
Dit toezicht omvat verschillende aspecten:
- Strategie en doelstellingen: De toezichthouder bewaakt dat de organisatie op koers blijft en dat de gestelde doelen haalbaar en realistisch zijn. De doelen in de statuten moeten gerealiseerd worden, waarbij de continuïteit gewaarborgd blijft.
- Risicomanagement: Het toezicht op de risico's die verbonden zijn aan de ondernemingsactiviteiten en het functioneren van interne beheersings- en controlesystemen.
- Financiële verslaggeving: Toezicht op het proces van financiële verslaggeving en de naleving van relevante wet- en regelgeving.
- Maatschappelijke aspecten: De toezichthouder heeft ook oog voor maatschappelijke thema’s die van invloed zijn op de organisatie, zoals duurzaamheid, ethiek en verantwoord ondernemen.
De toezichthouder kijkt daarbij nadrukkelijk naar de lange termijn en weegt de belangen af van alle betrokken partijen, zoals aandeelhouders, medewerkers, klanten en andere stakeholders.
- De realisatie van strategische doelstellingen.
- De beheersing van risico’s en veranderingen in de markt of regelgeving.
- De maatschappelijke rol en impact van de organisatie.
Ten slotte valt het benutten van het netwerk van het lid ook onder de adviesfunctie.
Een vaak onderbelichte, maar uiterst belangrijke taak van het toezichthoudende orgaan is de werkgeversrol richting het bestuur. De toezichthouder is verantwoordelijk voor het benoemen, evalueren en - indien nodig - ontslaan van bestuurders. Dit draagt bij aan de continuïteit, kwaliteit en stabiliteit van de organisatie.
De werkgeversrol omvat onder meer:
- Het opstellen van een profielschets voor de samenstelling van het bestuur. Hierin wordt vastgelegd welke competenties en ervaring noodzakelijk zijn.
- Het selecteren en benoemen van geschikte kandidaten voor het bestuur. Hierbij wordt gestreefd naar een divers en complementair team dat de belangen van de organisatie en stakeholders goed kan behartigen.
- Het vaststellen van de bezoldiging en arbeidsvoorwaarden van de bestuurders, in lijn met de strategie en prestaties van de organisatie.
- Het jaarlijks evalueren en beoordelen van het functioneren van het bestuur als geheel en de individuele bestuurders.
Deze rol vraagt om zorgvuldigheid en onafhankelijkheid. De toezichthouder moet ervoor zorgen dat het bestuur goed functioneert, de juiste koers volgt en zich ontwikkelt waar nodig. Door regelmatige evaluaties en duidelijke afspraken kan de toezichthouder bijdragen aan een professionele en effectieve bestuurscultuur.
Naast toezicht, advies en een rol als werkgever, heeft de toezichthouder ook formele bevoegdheden en verantwoordelijkheden die bijdragen aan een solide governance-structuur. Dit raakt de kern van het functioneren van de organisatie en zorgt voor transparantie en verantwoording. Tot deze verantwoordelijkheden behoren onder andere:
- Het goedkeuren van beleidsplannen en strategische beslissingen van het bestuur.
- Het medeondertekenen van de jaarrekening en het goedkeuren van de begroting. Dit zorgt voor financiële discipline en betrouwbare verslaglegging.
- Het toezicht op corporate governance. De toezichthouder bewaakt de structuur en processen die de transparantie en verantwoordelijkheid binnen de organisatie garanderen.
De formele taken zijn belangrijk, maar ze moeten in de praktijk worden gekoppeld aan een actieve en betrokken houding. De toezichthouders zijn niet alleen beoordelaars, maar dragen actief bij aan de ontwikkeling en borging van een cultuur waarin goed bestuur centraal staat.
Een effectieve toezichthouder begint bij het bewustzijn van de eigen rol en verantwoordelijkheid. De toezichthouder is zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn functioneren. Dit betekent dat toezichthouders zich regelmatig evalueren op:
- De bijdrage aan strategische besluitvorming en toezicht.
- De onderlinge samenwerking binnen het toezichthoudend orgaan.
- De onafhankelijkheid, integriteit en deskundigheid van de leden.
Elk lid heeft de taak om zijn of haar rol met gezag en verantwoordelijkheid te vervullen. Dit vraagt om een combinatie van kennis, ervaring en persoonlijke eigenschappen zoals kritisch denkvermogen, integriteit en besluitvaardigheid.
Het toezichthoudend orgaan houdt daarnaast toezicht op het functioneren van het bestuur, zowel als team als op individueel niveau. Door periodieke evaluaties wordt de kwaliteit en effectiviteit van het bestuur gewaarborgd, wat bijdraagt aan een cultuur van continue verbetering.
Meer informatie?
Wilt u meer weten over hoe onze diensten uw organisatie kunnen ondersteunen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wij denken graag met u mee over een oplossing die perfect aansluit bij uw behoeften. Vul het contactformulier op deze pagina in of bel 076-3690174
Contact
Vul het formulier in
Intake
Match
Inzet
Artikelen over toezicht
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
'Good governance' in de zorg
Good governance, oftewel goed bestuur, is een term die in de zorgsector steeds meer aandacht krijgt. Het gaat hierbij om…
Wet normering topinkomens (WNT) in de zorgsector
De Wet normering topinkomens (WNT) stelt grenzen aan de salarissen van topfunctionarissen in de (semi)publieke sector, waaronder zorginstellingen. Deze wet…
NEN 7510: Informatiebeveiliging in de zorgsector
In de zorgsector is het waarborgen van de privacy en veiligheid van patiëntgegevens uiterst belangrijk. De toename van digitale gegevensuitwisseling,…