Loonheffingskorting: wat is het en hoe werkt het?
Loonheffingskorting is een verrekening van belastingkortingen als Algemene heffingskorting en Arbeidskorting door de werkgever, die ervoor zorgt dat werknemers deze kortingen al genieten bij het ontvangen van hun loon of uitkering. Maar wat houdt dit precies in? En welke verplichtingen hebben zowel werkgevers als werknemers? In dit artikel leggen we alles uit.
Wat is loonheffingskorting?
Loonheffingskorting is een korting op de loonheffing, waardoor werknemers netto meer loon overhouden. Deze korting bestaat uit twee onderdelen:
- Algemene heffingskorting: Voor iedereen die in Nederland woont en belastingplichtig is.
- Arbeidskorting: Alleen voor mensen die werken; hoe hoger het inkomen, hoe lager deze korting.
De hoogte van de loonheffingskorting is afhankelijk van het inkomen en kan jaarlijks wijzigen. De Belastingdienst publiceert hier tabellen voor.
Wanneer heb je recht op loonheffingskorting?
Iedereen die in Nederland werkt of een uitkering ontvangt, kan in aanmerking komen voor loonheffingskorting.
- Heb je één werkgever of uitkeringsinstantie? Dan kan middels een loonheffingskortingformulier aangeven of je loonheffingskorting wenst. De werkgever houdt hier dan rekening mee bij iedere verloning.
- Heb je meerdere werkgevers? Dan mag je slechts bij één werkgever of uitkeringsinstantie loonheffingskorting laten toepassen. Dit bijvoorbeeld om te voorkomen dat je te veel loonheffingskorting ontvangt en later belasting terug moet betalen.
Wat moet je als werknemer doen?
Wanneer je in dienst treedt bij een werkgever, krijg je het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’. Hierop geef je aan of je loonheffingskorting wilt laten toepassen. Dit doe je door ‘ja’ of ‘nee’ in te vullen:
- Ja: Alleen als je nog geen andere werkgever hebt die de korting toepast.
- Nee: Als een andere werkgever of uitkeringsinstantie de korting al toepast.
Werk je voor meerdere werkgevers of ontvang je zowel loon als een uitkering? Dan is het verstandig om de loonheffingskorting toe te laten passen bij de werkgever waar je het meeste verdient. Dit voorkomt een onverwachte naheffing bij je belastingaangifte.
Wat zijn de verplichtingen van de werkgever?
Werkgevers zijn wettelijk verplicht om de loonheffing en eventuele loonheffingskorting correct toe te passen. Dit betekent:
- Het verwerken van de loonheffingskorting op basis van de informatie die de werknemer verstrekt.
- Het doorgeven van deze gegevens aan de Belastingdienst via de loonadministratie.
- Indien een werknemer geen keuze maakt, wordt standaard géén loonheffingskorting toegepast. Is geen formulier loonheffingskorting aanwezig en wordt toch loonheffingskorting toegepast, dan loopt de werkgever het risico bij een controle op naheffingen, boetes en een situatie waarin het te corrigeren nettoloon direct wordt gebruteerd en gecorrigeerd. De Belastingdienst gaat dan bijvoorbeeld uit van de volgende veronderstellingen:
Tijdens het onderzoek is geconstateerd dat de vormvrije loonbelastingverklaring van werknemer Y aanwezig is, maar dat er geen keuze is gemaakt voor het wel of niet toepassen van de loonheffingskorting. Dit betekent dat geen rekening mag worden gehouden met de loonheffingskorting, omdat de werknemer hier schriftelijk mee moet instemmen. Echter, inhoudingsplichtige heeft ten onrechte wel rekening gehouden met de loonheffingskorting. Deze loonheffingskorting wordt als nettoloon aangemerkt en gecorrigeerd. Werknemer Y is niet meer in dienst van inhoudingsplichtige en inhoudingsplichtige is per Z afgemeld voor de loonheffingen. Dit betekent dat inhoudingsplichtige geen mogelijkheden heeft om de te verhalen loonheffingen ook daadwerkelijk op de betreffende werknemer te verhalen, door bijvoorbeeld inhouding op het loon. Daarnaast heeft inhoudingsplichtige, door de afmelding voor de loonheffingen, geen mogelijk meer om de niet verhaalde loonheffingen alsnog te verlonen. Gelet op het voorgaande heeft dit tot gevolg dat het te corrigeren nettoloon direct wordt gebruteerd en gecorrigeerd.
Wat als de loonheffingskorting verkeerd is toegepast?
Als de loonheffingskorting verkeerd is toegepast, kan dit leiden tot:
- Terugbetaling: Bij een te lage loonheffingskorting krijg je geld terug bij de aangifte.
- Naheffing: Als je teveel korting hebt gekregen, moet je mogelijk belasting bijbetalen.
