Boec ® | dé partner in finance voor ondernemers

076-3690174

Wanneer is een RvC verplicht?

Een RvC is op basis van het burgerlijk wetboek enkel bij een structuurvennootschap verplicht. BV’s en NV’s die niet kwalificeren als een structuurvennootschap hebben dus geen verplichte RvC.

Een RvC kan in aanvulling op het burgerlijk wetboek bijvoorbeeld ook verplicht worden door aanvullende regelgeving als zorginstellingen onder de Wtzi, beursgenoteerde bedrijven op basis van de exchange waaraan ze genoteerd zijn en hypotheekadviesbureaus onder de Wft.

Wat is een structuurvennootschap?

Een structuurvennootschap is een reguliere vennootschap (bijvoorbeeld een BV of een NV) die drie jaren achtereenvolgend aan de volgende eisen voldoet:

 • Geplaatst kapitaal inclusief reserves van minimaal 16 miljoen euro;
 • De organisatie heeft een ondernemingsraad;
 • Minimaal 100 werknemers in Nederland.

Het regime van aanvullende regels die van toepassing zijn voor structuurvennootschappen wordt het structuurregime genoemd.

Verplichte raad van commissarissen

Een structuurvennootschap dient verplicht een raad van commissarissen met ten minste drie leden te hebben. Dit brengt aanvullende veranderingen met zich mee. Zo wordt de raad van bestuur bij structuurvennootschappen benoemd door de raad van commissarissen en dienen materiële bestuursbesluiten als het uitgeven van aandelen, het ontslaan van een groot deel van de werknemers en het aanvragen van faillissement altijd ter goedkeuring aan de raad van commissarissen voorgelegd te worden.Tags
  Vragen?

  Boec (spreek uit als: ‘Boek’) is dé partner in finance voor ondernemers.

   

  Wij werken nauw samen met je bestaande team en bieden uitgebreide ondersteuning op het gebied van o.a. financiële- en salarisadministratie, financiering, rapportages, belastingen en jaarrekeningen. Eén partner voor al je financiële vraagstukken, zodat jij je kan focussen op de groei van je bedrijf!

   

  Enkele voorbeelden van huidige opdrachten:

  Interim financial controller
  Opstarten zorgfacturatie WLZ via ONS Nedap
  Opstellen van een jaarrekening van een scale-up
  Implementatie SDB Salarisadministratie
  Migratie financiële administratie naar Exact Online
  Automatiseren managementrapportage

   

  Neem contact op via ons contactformulier of bel ons voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek 076-3690174.

   

  captcha

   

   

  076-3690174