Boec ® | dé partner in finance voor ondernemers

076-3690174

Wanneer dient een stichting of een vereniging een jaarrekening bij de KvK te deponeren?

Iedere stichting of vereniging is verplicht een jaarrekening op te stellen. Of de jaarrekening ook gedeponeerd dient te worden bij de KvK, is afhankelijk van of de stichting of de vereniging activiteiten heeft die kwalificeren als een onderneming en de omvang van deze activiteiten. Wanneer drijft een stichting of een vereniging een onderneming? Hoewel de …

Lees verder

Uiterste termijn voor het deponeren van een jaarrekening (BV)

Een jaarrekening dient binnen vijf maanden na afloop van een boekjaar door het bestuur opgesteld te worden en voorgelegd te worden aan de aandeelhouders.  De aandeelhouders kunnen het bestuur maximaal vijf maanden uitstel geven bij bijzondere omstandigheden. Hiervoor dient formeel een verlengingsbesluit te worden genomen in een algemene vergadering inclusief vastlegging in notulen. De aandeelhouders …

Lees verder

Hoe boek je afschrijvingen?

Afschrijvingen vertegenwoordigen de geleidelijke waardedaling van een actief gedurende hun levensduur. Het correct boeken van afschrijvingen is belangrijk voor een nauwkeurige financiële rapportage en een correcte evaluatie van de financiële gezondheid van een bedrijf. Door afschrijvingen juist en volledig toe te passen, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun boekhouding voldoet aan de vereiste normen en …

Lees verder

Hoe boek ik salaris in de financiële administratie?

Voor een degelijke salarisverwerking is salarisverwerkingssoftware noodzakelijk. Na een salarisrun geeft het pakket de loonjournaalpost behorende bij de salarisrun. In dit artikel staan we stil bij enkele basiscomponenten die onderdeel kunnen vormen van een salarisverwerking. Bijzonderheden als ORT, cafetariaregeling, werknemersdeel pensioen, vakantiegeld, verlof en plusuren laten we expres buiten beschouwing. Salaris De primaire journaalpost bij …

Lees verder

Dividendbelasting & box 2 (AB) in 2024

Dividendbelasting is een directe belasting die wordt ingehouden op de uitbetaling van dividenden door Nederlandse bedrijven aan hun aandeelhouders. De belasting wordt ingehouden voordat het dividend aan de aandeelhouders wordt uitbetaald. In 2024 bedraagt het Nederlandse dividendbelastingtarief 15%. Dit betekent dat 15% van het dividend – indien deze niet onder de deelnemingsvrijstelling valt – wordt …

Lees verder

Fair value accounting

Fair Value Accounting is een boekhoudprincipe dat de actuele marktwaarde van activa en passiva in de financiële verslaggeving weerspiegelt. Dit benaderingsmodel is in de afgelopen decennia steeds prominenter geworden en heeft een diepgaande impact gehad op hoe bedrijven hun financiële positie evalueren en rapporteren. Achtergrond van Fair Value Accounting Fair Value Accounting staat in contrast …

Lees verder

Kasstroomoverzicht: directe methode versus indirecte methode

Het kasstroomoverzicht is een essentieel financieel rapport dat inzicht geeft in de geldstromen van een bedrijf gedurende een bepaalde periode. Het biedt waardevolle informatie voor investeerders, crediteuren en managementteams om de liquiditeitspositie van een onderneming te begrijpen. Er zijn twee hoofdmethoden voor het opstellen van een kasstroomoverzicht: de directe methode en de indirecte methode. De …

Lees verder

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Heeft u een kind onder de twaalf jaar dat op uw adres staat ingeschreven en werken u en uw partner allebei? Dan heeft de minstverdienende partner mogelijk recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting. Kern van de Inkomensafhankelijke combinatiekorting De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is een belangrijke regeling die tot doel heeft om werkende ouders met een lager inkomen …

Lees verder

Werkgeversverklaring

Een werkgeversverklaring is een verklaring van de werkgever, waarin de werkgever mededelingen doet over de zekerheid van het (toekomstige) inkomen van de werknemer. Waarom een werkgeversverklaring? Werknemers kunnen een werkgeversverklaring nodig hebben bij het aanvragen van een hypotheek of het huren van vastgoed. De hypotheekverstrekker of de verhuurder wil weten hoe zeker het inkomen van de …

Lees verder