Boec ® | dé partner in finance voor bedrijven en zorginstellingen

076-3690174

Betalingsonmacht melden bij de Belastingdienst

Wanneer een onderneming (bijvoorbeeld een b.v. of een n.v.) niet in staat is om belastingen of (pensioen)premies te betalen, is het belangrijk om dit tijdig aan te geven bij de Belastingdienst en/of het bedrijfstakpensioenfonds. Als deze melding uitblijft of te laat wordt gedaan, kan de ondernemer persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de openstaande schulden.

Voor welke belastingen geldt de meldingsplicht?

Niet voor alle belastingen geldt de meldingsplicht, omdat de Belastingdienst niet in alle gevallen bestuurders aansprakelijk kan stellen. Bestuurdersaansprakelijkheid is van toepassing op loonbelasting, omzetbelasting (btw), accijnzen, verbruiksbelastingen, kansspelbelasting, en milieubelasting.

Vennootschapsbelasting valt hier niet onder; voor deze belasting is het dan ook niet mogelijk om een melding betalingsonmacht te doen.

Wanneer en hoe meld je betalingsonmacht?

Een melding van betalingsonmacht moet “onverwijld” gebeuren zodra blijkt dat betaling niet mogelijk is. “Onverwijld” betekent dat de melding binnen twee weken na de vervaldatum van de belasting of premie moet worden gedaan. Het bestuur van de rechtspersoon is verantwoordelijk voor deze melding. Voor de melding wordt een standaardformulier van de website van de Belastingdienst gebruikt. De melding wordt pas rechtsgeldig wanneer de Belastingdienst deze heeft bevestigd na onderzoek.

Gevolgen van (niet) melden

Wanneer een bestuurder verzuimt om tijdig betalingsonmacht te melden, wordt aangenomen dat het niet-betalen het gevolg is van kennelijk onbehoorlijk bestuur. Dit vermoeden geldt voor de drie jaar voorafgaand aan het moment waarop de belastingen niet zijn voldaan. Kort gezegd, als een melding uitblijft of te laat wordt gedaan, kan de bestuurder hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de niet-betaalde belastingen en (pensioen)premies. Als er meerdere bestuurders zijn, is ieder van hen hoofdelijk aansprakelijk.

Wanneer een bestuurder tijdig betalingsonmacht meldt, vermindert de kans dat de ondernemer persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld. In dat geval moet de Belastingdienst bewijzen dat het niet-betalen het gevolg is van kennelijk onbehoorlijk bestuur, ondanks de tijdige melding.

Een veelvoorkomend misverstand is dat een melding van betalingsonmacht betekent dat aangiften niet meer hoeven te worden gedaan of dat de belasting wordt kwijtgescholden. Dit is niet het geval; na de melding blijven de aangifteplicht en betalingsverplichting bestaan.



Tags




    Vragen?

    Boec (spreek uit als: ‘Boek’) is dé partner in finance voor bedrijven en zorginstellingen.

     

    Wij werken nauw samen met je bestaande team en bieden uitgebreide ondersteuning op het gebied van o.a. financiële- en salarisadministratie, financiering, rapportages, belastingen en jaarrekeningen.

     

    Enkele voorbeelden van huidige opdrachten:

    Interim financial controller
    Opstarten zorgfacturatie WLZ via ONS Nedap
    Opstellen van een jaarrekening van een scale-up
    Implementatie SDB Salarisadministratie
    Migratie financiële administratie naar Exact Online
    Automatiseren managementrapportage

     

    Neem contact op via ons contactformulier of bel ons voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek 076-3690174.

     

    captcha

     

     

    076-3690174