Boec ® | dé partner in finance voor ondernemers

076-3690174

De fraudedriehoek -> druk, gelegenheid en rationalisatie

Het opzettelijk te hoog verantwoorden, te laag verantwoorden, in een andere periode verantwoorden of verkeerd toelichten van een post of transactiestroom in de jaarrekening impliceert fraude. Bij fraude is er veelal sprak van druk, gelegenheid en rationalisatie.

De mogelijkheden om fraude te plegen zijn legio. Zo kunnen kosten verantwoord worden als investeringen, kan niet bestaande omzet geboekt worden of kunnen kosten in een latere periode pas verantwoord worden. De geschiedenis laat zien dat fraudemogelijkheden bij allerlei soorten organisaties benut worden.

Fraudedriehoek

Bij fraude is er veelal sprak van druk, gelegenheid en rationalisatie. Dit wordt de fraudedriehoek genoemd.

Druk: de fraudeur ervaart een druk om te gaan frauderen. Een ondernemer moet bijvoorbeeld bankratio’s halen om de bankfinanciering te behouden of een werknemer heeft een gokverslaving die hij of zij wenst te bekostigen.

Gelegenheid: de fraudeur moet daadwerkelijk de gelegenheid krijgt om fraude te plegen. IB-maatregelen in een onderneming zijn bijvoorbeeld niet afdoende om risico’s op fraude tot een acceptabel niveau te mitigeren. Denk aan een inkoper die goederen inkoopt en tegelijkertijd ook een verkoopfunctie heeft. Het is aan de inkoper om te bepalen de transactie al dan niet in de financiële administratie te verwerken of de marge in eigen zak te steken.

Rationalisatie: de fraudeur is er vaak van overtuigd dat hij het recht heeft om te frauderen. De verzekeringsmaatschappij betaalt wel, de directeur heeft al zat geld of de collega’s zijn vervelend. De fraudeur rationaliseert, verzint een verhaal en praat de fraude voor zichzelf goed.Tags
  Vragen?

  Boec (spreek uit als: ‘Boek’) is dé partner in finance voor ondernemers.

   

  Wij werken nauw samen met je bestaande team en bieden uitgebreide ondersteuning op het gebied van o.a. financiële- en salarisadministratie, financiering, rapportages, belastingen en jaarrekeningen. Eén partner voor al je financiële vraagstukken, zodat jij je kan focussen op de groei van je bedrijf!

   

  Enkele voorbeelden van huidige opdrachten:

  Interim financial controller
  Opstarten zorgfacturatie WLZ via ONS Nedap
  Opstellen van een jaarrekening van een scale-up
  Implementatie SDB Salarisadministratie
  Migratie financiële administratie naar Exact Online
  Automatiseren managementrapportage

   

  Neem contact op via ons contactformulier of bel ons voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek 076-3690174.

   

  captcha

   

   

  076-3690174