Boec ® | dé partner in finance voor bedrijven en zorginstellingen

076-3690174

Omlooptijd en omloopsnelheid van de voorraad

Voorraad aanhouden kost geld. Een manier om deze kosten te minimaliseren, is door de omlooptijd en de omloopsnelheid van de voorraad bij te houden en te optimaliseren. In dit artikel vertellen we hier meer over.

Een effectief voorraadbeheer is cruciaal voor het succes van elk (voorraadhoudend) bedrijf. Twee belangrijke prestatie-indicatoren die hierbij van vitaal belang zijn, zijn de omloopsnelheid en omlooptijd van voorraad. Deze statistieken bieden inzicht in hoe snel een bedrijf zijn voorraad omzet en hoe lang het duurt voordat een product de gehele cyclus doorloopt, van inkoop tot verkoop.

Dit kan organisatie-breed berekend worden of op artikelniveau.

Bij een berekening op artikelniveau ontstaan relevante inzichten als:

  • Welke artikelen blijven het hele jaar op de plank liggen?
  • Welke artikelen artikelen worden veel verkocht?

Door deze informatie samen met andere informatie te analyseren (denk aan marge per artikel, opslagkosten per artikel etc), kan een optimale voorraad samengesteld worden.

Berekenen van de omlooptijd van de voorraad

De omlooptijd van de voorraad kan als volgt berekend worden:

  • Algemeen: voorraad delen door de kostprijs van de omzet en vermenigvuldigen met 365;
  • Artikelniveau: voorraad van het artikel delen door de kostprijs van de omzet van het artikel gedurende het boekjaar en vermenigvuldigen met 365.
Berekenen van de omloopsnelheid van de voorraad

De omloopsnelheid van de voorraad kan als volgt berekend worden:

  • Algemeen: kostprijs van de omzet delen door de voorraad per einde boekjaar.
  • Artikelniveau: kostprijs van de omzet van het artikel delen door de voorraad van het artikel per einde boekjaar.

Het belang van een optimale omloopsnelheid van de voorraad is bijvoorbeeld:

  • Efficiënt voorraadbeheer: Een hoge omloopsnelheid duidt op effectief voorraadbeheer. Het minimaliseert de behoefte aan opslagruimte en vermindert het risico van veroudering of bederf van voorraden.
  • Verbeterde cashflow: Een snellere omloopsnelheid betekent dat bedrijven minder kapitaal vasthouden in voorraad. Dit vrijgekomen kapitaal kan worden geïnvesteerd in groei, innovatie of het aflossen van schulden, wat de financiële gezondheid van een bedrijf verbetert.
  • Klanttevredenheid: Een snelle omzetting van voorraad in verkoop zorgt ervoor dat producten beschikbaar zijn wanneer klanten ze nodig hebben. Dit draagt bij aan een positieve klantervaring en loyaliteit.
  • Inzicht in bedrijfsprestaties: Het regelmatig monitoren van de omloopsnelheid geeft inzicht in de effectiviteit van het voorraadbeheer en operationele processen. Het stelt bedrijven in staat om tijdig aanpassingen te maken om de efficiëntie te verbeteren.

Enkele factoren die de omloopsnelheid van de voorraad kunnen beïnvloeden:

  • Vraagfluctuaties: Seizoensgebonden trends, marketingcampagnes en economische omstandigheden kunnen allemaal van invloed zijn op de vraag naar producten, wat op zijn beurt de omloopsnelheid beïnvloedt.
  • Voorraadniveaus: Overmatige voorraad kan leiden tot lagere omloopsnelheden, terwijl te lage voorraadniveaus kunnen resulteren in gemiste verkoopkansen en klantontevredenheid.
  • Productie- en Leveringsprocessen: Efficiënte productie- en leveringsprocessen dragen bij aan een snellere omloopsnelheid door kortere doorlooptijden en een soepelere distributie.
  • Kwaliteitscontrole: Onvoldoende kwaliteitscontrole kan leiden tot een hoger percentage defecte producten, wat de omloopsnelheid negatief beïnvloedt door retourzendingen en vertragingen in de verkoop.
Manieren om de omloopsnelheid en omlooptijd te verbeteren
  • Accurate voorspellingen – Gebruik geavanceerde analyses en historische gegevens om de vraag nauwkeurig te voorspellen. Dit helpt over- of onderbevoorrading te voorkomen.
  • Efficiënt voorraadbeheer – Implementeer moderne voorraadbeheersoftware die real-time gegevens biedt over voorraadniveaus, verkooppatronen en vraagvoorspellingen.
  • Just-in-Time (JIT) Inventarisatie – Minimaliseer opslagkosten door voorraden pas te bestellen wanneer ze nodig zijn. JIT-beheer vermindert overtollige voorraad en verbetert de omloopsnelheid.
  • Voorraadrotatie – Plaats nieuwere voorraad achteraan in de opslag om ervoor te zorgen dat oudere voorraad als eerste wordt verkocht, waardoor het risico op verouderde voorraad wordt verminderd.
  • Optimaliseer leveranciersrelaties – Werk nauw samen met betrouwbare leveranciers om snelle levertijden en consistente kwaliteit te waarborgen, wat de omlooptijd positief beïnvloedt.
  • Seizoensgebonden voorraadbeheer – Pas de voorraadniveaus aan op basis van seizoensgebonden vraagfluctuaties om overvoorraad te voorkomen.
  • Technologische innovatie – Implementeer automatiseringstechnologieën, zoals RFID (Radio-Frequency Identification) of barcodescanning, om het volgen van voorraadbewegingen te versnellen en fouten te verminderen.


Tags




    Vragen?

    Boec (spreek uit als: ‘Boek’) is dé partner in finance voor bedrijven en zorginstellingen.

     

    Wij werken nauw samen met je bestaande team en bieden uitgebreide ondersteuning op het gebied van o.a. financiële- en salarisadministratie, financiering, rapportages, belastingen en jaarrekeningen.

     

    Enkele voorbeelden van huidige opdrachten:

    Interim financial controller
    Opstarten zorgfacturatie WLZ via ONS Nedap
    Opstellen van een jaarrekening van een scale-up
    Implementatie SDB Salarisadministratie
    Migratie financiële administratie naar Exact Online
    Automatiseren managementrapportage

     

    Neem contact op via ons contactformulier of bel ons voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek 076-3690174.

     

    captcha

     

     

    076-3690174