De cumulatiegrond
In de wet worden acht redelijke ontslaggronden genoemd. Wil een werkgever overgaan tot ontslag, dan dient een ontslaggrond gedegen te worden onderbouwd. Nieuw hierbij is de cumulatiegrond. Hierbij kunnen meerdere niet volledig gedragen ontslaggronden samengevoegd worden, waarbij de cumulatie afdoende reden voor ontslag kan opleveren.
Ontslaggronden
De wet geeft acht redelijke ontslaggronden (artikel 7:669 BW lid 3):
- Bedrijfseconomische redenen
- Langdurige arbeidsongeschiktheid
- Veelvuldig ziekteverzuim
- Onvoldoende functioneren
- Verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer
- Werkweigering wegens ernstige gewetensbezwaren
- Verstoorde arbeidsverhouding
- Overige moverende redenen
UWV of de kantonrechter?
Bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid (2 jaar) is het UWV de aangewezen instantie.
Bij ontslag wegens de overige ontslaggronden dient de werkgever zich te wenden tot de kantonrechter.
Cumulatiegrond
In de wet worden acht redelijke ontslaggronden genoemd. Wil een werkgever overgaan tot ontslag, dan dient een ontslaggrond gedegen te worden onderbouwd.
Nieuw is de cumulatiegrond (voor ontslaggronden drie tot en met acht). Hierbij kunnen meerdere niet volledig gedragen ontslaggronden samengevoegd worden, waarbij de cumulatie afdoende reden voor ontslag kan opleveren.
Voorbeeld toepassing cumulatiegrond:
Een werknemer functioneert onvoldoende, maar de werkgever kan dit niet toereikend onderbouwen voor ontslag op basis van onvoldoende functioneren.
De werknemer heeft ook een verstoorde arbeidsverhouding met de werkgever, maar ook hier kan de werkgever dit niet toereikend onderbouwen voor ontslag op basis van een verstoorde arbeidsverhouding.
De cumulatiegrond pakt de twee ontslaggronden samen, waardoor een situatie ontstaat dat de werkgever wel een redelijke reden voor ontslag heeft en dit toereikend kan onderbouwen.