Het Coronavirus en de jaarrekening
Op 27 februari is Corona voor het eerst vastgesteld bij een patiënt in Nederland. In jaarrekeningtermen spreken we over een gebeurtenis na balansdatum die geen nadere informatie geeft over de feitelijke situatie op balansdatum (bij een boekjaar dat eindigt op 31 december 2019). In dit artikel worden enkele effecten van het Coronavirus op de jaarrekening behandeld.
Gebeurtenissen na balansdatum
Een jaarrekening ziet toe op een (verlengd) boekjaar. Als er zich na afloop van dit boekjaar gebeurtenissen voordoen, kan het voorkomen dat deze toch verwerkt dienen te worden in de jaarrekening.
In het volgende artikel worden gebeurtenissen na balansdatum (in het algemeen) behandeld. Dit artikel behandelt enkel het effect van het Coronavirus op de jaarrekening.
Corona is een gebeurtenis na balansdatum
Corona is een gebeurtenis na balansdatum (want eerste geval in Nederland op 27 februari 2020) die geen nadere informatie geeft over de feitelijke situatie op balansdatum (bij een boekjaar dat eindigt op 31 december 2019). Bij ondernemingen met een Corona-impact dient bepaald te worden of het niet melden hiervan invloed heeft op het inzicht dat de jaarrekening geeft. Afhankelijk van deze toetsing dient inzicht gegeven te worden.
Continuïteitsveronderstelling
Onder verantwoordelijkheid van het bestuur wordt een continuïteitsveronderstelling in de jaarrekening opgenomen (artikel 2:384 BW).
Het bestuur maakt voor de continuïteitsveronderstelling een inschatting of de onderneming zich in de voorzienbare toekomst kan voortzetten. Hierbij geldt een minimale periode van 12 maanden.
Bij de beoordeling wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de stand van het eigen vermogen per jaareinde, de trend van winstgevendheid in de afgelopen jaren en de mutatie van de geldmiddelen als resultante van het kasstroomoverzicht in de afgelopen jaren.
Going concern
Wordt de jaarrekening opgesteld onder een continuïteitsveronderstelling, dat wordt de jaarrekening opgesteld volgens het ‘going concern’-beginsel. Er is in dit geval geen enkele onzekerheid over de continuïteit. Een toelichting (bijvoorbeeld met betrekking tot Corona) is om deze rede niet noodzakelijk. Is er wel enige twijfel, maar niet zo’n twijfel dat de twijfel resulteert in gerede twijfel, dan heeft het vermelden van een toelichtende tekst bij gebeurtenissen na balansdatum de voorkeur.
Vanaf gerede twijfel
Is aanvullende (externe) financiering nodig om continuïteit mogelijk te maken, dan ontstaat gerede twijfel tot ernstige onzekerheid omtrent de continuïteit. Het bestuur meldt dat de continuïteitsveronderstelling in gevaar is gekomen. De invloed op het vermogen en het resultaat dient te worden vermeld. De toelichting is verplicht.
Discontinuiteit
In aanvulling op de voorgaande verplichte toelichting, geldt bij onontkoombare discontinuïteit (het voortzetten van de onderneming is niet houdbaar meer) dat de waarderingsgrondslag verandert naar liquidatiebasis.
Bestuursverslag
De toekomstparagraaf in het bestuursverslag dient melding te maken van de verwachte gang van zaken en de wijze waarop gebeurtenissen waarmee in de jaarrekening geen rekening behoeft te worden gehouden, de verwachtingen beïnvloedt.
Het bestuur dient de gevolgen van het Coronavirus voor de onderneming en hoe het Coronavirus de verwachtingen beïnvloedt in de toekomstparagraaf te vermelden.
Dividenduitkering
Bij het uitkeren van dividend dient onder andere een uitkeringstoets opgesteld te worden. Hierin dient het bestuur te beoordelen of de onderneming tot 1 jaar na de verwachte uitkeringsdatum haar opeisbare schulden kan blijven betalen. Een eventuele Corona-impact dient verdisconteerd te worden in deze verwachting.