Boec ® | Financiële consultants

076-3690174

Voorkom belastingrente. Vraag tijdig een voorlopige aanslag aan.

De belastingdienst berekent belastingrente wanneer een aangifte vennootschapsbelasting te lang op zich laat wachten. De data 1 mei, 1 juni en 1 juli volgend op het belastingjaar (bij een regulier boekjaar) zijn hierbij van belang.

1 mei, 1 juni en 1 juli volgend op het belastingjaar (bij een regulier boekjaar)

 • 1 mei – Geen belastingrente indien de belastingplichtige voor 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag aanvraagt en de Belastingdienst de aanslag oplegt zoals deze is aangevraagd;
 • 1 juni – Geen belastingrente indien de belastingplichtige voor 1 juni volgend op het belastingjaar vennootschapsbelastingaangifte doet en de Belastingdienst de gegevens uit de aangifte ongewijzigd overneemt;
 • 1 juli – Wel belastingrente indien de Belastingdienst op of na 1 juli volgend op het belastingjaar een vennootschapsbelastingaangifte oplegt.

Over welke periode wordt belastingrente berekend?

De Belastingdienst berekent rente over de periode (volgend op het belastingjaar) van 1 juli tot en met 6 weken na de datum van de aanslag. Bij een navorderingsaanslag loopt de periode van 1 juli tot een maand na de datum van de aanslag.

How hoog is de belastingrente?

De belastingrente worden periodiek vastgesteld. Momenteel wordt 8 procent berekend als belastingrente voor de vennootschapsbelasting. Voor de overige belastingen wordt 4 procent berekend.

Wat kan ik doen om belastingrente te voorkomen?

Om belastingrente op de vennootschapsbelastingaangifte te voorkomen, kunt u twee dingen doen:

 1. Een aangifte vennootschapsbelasting indienen voor 1 juni volgend op het belastingjaar waarbij het in de lijn der verwachting ligt dat de Belastingdienst deze ongewijzigd overneemt;
 2. Indien u verwacht vennootschapsbelasting te moeten betalen, kunt u met de gegevens die u heeft voor 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag indienen.
  • U betaalt geen belastingrente indien de Belastingdienst de gegevens uit de voorlopige aanslag ongewijzigd overneemt;
  • Per jaar kunt u drie voorlopige aanslagen indienen. Op deze manier kunt u tijdig bijsturen wanneer de realiteit ten opzichte van een eerder zelf ingediende of een door de Belastingdienst opgelegde voorlopige aanslag afwijkt.
  • Als het bedrag van de definitieve aanslag hoger is dan hetgeen bij de voorlopige aanslag is aangegeven, betaalt de belastingplichtige belastingrente over het verschil.


Tags
  Meer informatie?

  De financiële consultants van Boec helpen toonaangevende opdrachtgevers met het creëren van waarde.

   

  Enkele voorbeelden van huidige opdrachten:

  M&A-consultant voor de verkoop van een bedrijfsonderdeel
  Financieel sparringpartner voor de groei van een onderneming
  Opstellen van een jaarrekening van een scale-up
  Interim financial controller
  Aantrekken van financiering voor een start-up

   

  Onze adviseurs staan u graag te woord
  Neem contact op via ons contactformulier of bel ons voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek 076-3690174.

   

  captcha

   

   

  076-3690174